C-vitamin: egy Nobel-díjat érő molekula!

Mi, magyarok különösen büszkék lehetünk akkor, ha a C-vitaminról van szó. Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert neve összeforrt a C-vitaminéval. Nem véletlen. A C-vitamin számos, szervezetünkben zajló folyamathoz elengedhetetlen – ráadásul sok civilizációs ártalom vagy káros életmódbeli hatás (például a dohányzás) enyhítésében is segít. Számos élettani állapot esetén jótékony hatású, és más anyagokhoz képest még a kérdéses esetekben (például nagyobb adagok alkalmazása esetén) is csak kevés kockázattal rendelkezik.
Közismert az is, hogy a C-vitamin néven ismert anyag valójában az aszkorbinsav. Ennek ellenére számos tévképzet kering az aszkorbinsavról. Ennek oka a felületes ismeretek mellett talán az, hogy mind élelmiszereinkben, mind kozmetikumainkban találkozhatunk vele – és egyesek egyszerű összetevőként, mások egyenesen csodaszerként tekintenek rá.

Élelmiszereinkben a vonatkozó előírások alapján az aszkorbinsav általánosan, mennyiségi korlátozás nélkül (quantum satis) engedélyezett. (Kivételt csupán azok a termékek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint nem tartalmazhatnak adalékanyagot. ) Az aszkorbinsavat gyakran E-300 számával jelölve tüntetik fel a termék összetevőinek listáján – azonban C-vitaminként csak akkor, ha kifejezetten a vitamintartalom növelésének céljából használják.


Miért szükséges C-vitamint fogyasztanunk? Milyen hatása van a C-vitaminnak?

Többek között ennek járunk utána ebben e részben.

Ezt a tananyagot a Nyugat Magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központjának Science Learning Center projektje bocsátotta nagylelkűen az Ark of Inquiry projekt rendelkezésére. Az eredeti tananyagok a http://slc.pszk.nyme.hu/ honlapról érhetők el.