TUDÁS

A 2017-ben is a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ adott otthont a TUDÁS Expónak, ahol a TUDÁS projektbe regisztrált szakkörök közül a legkiválóbbak kaptak meghívást.

A TUDÁS Expón 2017. november 11-én is színvonalas munkák között válogathatott a zsűri, amikor a díjakra érdemes szakkörök bemutatóit nézte és hallgatta. A Mobilis Interaktív Kiállító Központban megrendezett eseményen végül a  Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégiumának Bánkirobot csapata kapta a főídjat, egy 150.000 Ft értékű eszközvásárlási utalványt, az Amgen Foundation és a King Bauduoin Foundation nagylelkű felajánlásából.

Mit jelent a siker a természettudományos pályákon? Milyen a sikert megélni, átélni egyénként, szakemberként? Mások sikere is motiválhat, vagy a saját, egyéni siker az, amely erőt adhat a karrier útján? Mennyire fontos a siker ahhoz, hogy a pályán maradjon valaki? Milyen sikerek érhetnek valakit az egyes hivatásterületeken, szakmákban? Milyen általános üzenetek fogalmazhatók meg a sikerrel kapcsolatban a természettudományos pályára készülők vagy az őket felkészítők számára?

Bár a TUDÁS Expó szellemsége az olimpiákéhoz hasonlóan a részvételt tartja elsősorban fontosnak, nyilván minden kiállító szakkört foglalkoztat, hogy kik lesznek a 2017-es TUDÁS Expó zsűrijében és mit fognak figyelni?

A sikeres első TUDÁS Expó nyomán a TUDÁS projekt újabb évadjában is megrendezzük a TUDÁS szakkörök találkokzóját. A helyszín ismét Győr, a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, az időpont 2017. november 11. 11.00 - 15.00 között..

A TUDÁS Expón a kiválasztott 20 TUDÁS szakkör interaktív, látványos bemutatkozásán túl, felnőttmegőrző programként pedagógus-továbbképzésen illetve interaktív beszélgetéseken vehetnek részt az érdeklődők.

A TUDÁS szakkörökben egy éve tart a munka, de a tapasztalatok a legtöbb esetben sokéves vagy akár évtizedes kitartó szakmai fejlődés eredményei a szakkörvezető pedagógus részéről. Ezekbe a műhelytitkokba nyernek bepillantást a webináriumok résztvevői.

A TUDÁS projekt első felhívására mintegy 40 szakkör jelentkezett, a 2014/2015-ös tanév második félévében. A 2015/2016-os tanévben további 15 szakkör jelezte részvételi szándékát.

A legkiválóbb szakkörök közül huszan kaptak meghívást a TUDÁS Expóra, ahol az alábbi szakkörök vettek részt:

Négy mentor ajánlotta fel a segítségét a TUDÁS projektbe jelentkezett szakköröknek. A mentorálás részben elektronikusan, részben személyes látogatások, rendhagyó órák és szakkörök formájában történt.

A TUDÁS Expón, pályázatuk alapján, az országos bemutatóra meghívott, alábbi szakkörök tartottak látványos, helyenként showelemekkel tarkított, ugyanakkor a tudományos alapokat és magyarázatot sem nélkülöző bemutatót munkájukból: