Kajtár Márton Emlékdíj


 

A Kutató Tanárok Országos Szövetsége - a Thales Nanotechnology Inc. támogatásával, - 2007-től minden évben kutató tanári díjjal ismeri el mindazt a munkát, amitkiemelkedő tanáraink a kutatásban, a tudományos ismeretterjesztésben, az oktatásban és a kutató diákok tehetséggondozásában tettek. A díjat a hazai és nemzetközi kutatásokban is kiemelkedő oktató – kutató, Dr. Darvas Ferenc alapította.

A szakkuratórium a díj megítélésekor figyelembe veszi:

  • a TUDOK konferenciákon, pályázatokon való eredményes tehetséggondozó, felkészítő munkát,
  • a tudományos tevékenységet (oktatás, fejlesztés, publikálás), és 
  • Szövetségünk céljai iránt végzett elkötelezett munkát (konferencia szervezés, szakmai és szakértői munka stb.)

Mindezek elismerésére elnökségünk és támogatónk közös javaslatára létrehoztuk a Kajtár Márton Emlékdíjat, amivel minden évben a legeredményesebb munkát végző kutató tanárunkat tüntetjük ki. A díj egy fekete alapon álló üveg-alkotás, amely a végtelen és szárnyaló tehetséget jelképezi.

A díj Darabos Anita üvegművész alkotása.

Darabos Anita üvegtervező iparművész azonban, aki több éve dolgozik a First Glass Stúdió munkatársaként, szinte már minden üvegfélével próbálkozott, nem kevés sikerrel. Hiszen a díszes, színes üvegablakoktól a szobrokon, kisplasztikákon át, a dekoratív és látványos belsőépítészeti elemekig gyakorlatilag minden műfaját megízlelte már ennek az anyagnak. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola, illetve Főiskola mesterképzőjét elvégezve igyekezett a létező összes üvegtechnikát elsajátítani, 1993 óta folyamatosan rendeznek kiállítást műveiből.

A díj névadója: Kajtár Márton (1929 – 1991) vegyész, kiváló pedagógus, nagysikerű tanári továbbképzések előadója és kémia könyvek írója (pl. Változatok négy elemre, Akadémia Kiadó).