Tükröm, tökröm mondd meg nekem: ki a legszebb a világon?

Mióta világ a világ – de különösen mióta nem divat az idősödés, férfiak és nők egyaránt lelkesen kutatták a fiatal bőr titkát.
Ókori legendák keringenek arról, egyes uralkodók mi mindenre voltak képesek azért, hogy ráncaik láthatatlanná váljanak. De magyar vonatkozású történetek is ismeretesek. Sissy, osztrák császárné és magyar királyné számos szépségpraktikát vetett be az örök fiatalság érdekében. Szerencsére ma már nem kell bizarr recepteket követni és fellelhetetlen hozzávalók után kutatni. A ránctalanság egyik titka a megfelelő hidratálás, azaz a bőr nedvességtartalmának megtartása illetve növelése. Ehhez pedig elég, ha kinyitjuk a tévét, azután besétálunk a boltba…
Valóban? Vagy mégsem? Mitől marad hidratált a bőrünk? Hogyan változik a bőr nedvességmegkötő képessége és szerkezete az öregedés folyamata során? Mit tartalmaznak és hogyan hatnak mai kozmetikumaink?

Ebben a feladtban ennek járunk utána: természetesen kémiai ismereteinket felhasználva – és remélhetőleg gyarapítva.

Ezt a tananyagot a Nyugat Magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központjának Science Learning Center projektje bocsátotta nagylelkűen az Ark of Inquiry projekt rendelkezésére. Az eredeti tananyagok a http://slc.pszk.nyme.hu/ honlapról érhetők el.

rancok_nelkul.pdf (646.77 KB)